top of page

HOOGSENSITIVITEIT

De term 'hoogsensitiviteit' wordt steeds meer gebruikt om de gevoeligheid van een persoon te benoemen. We spreken dan van hoogsensitieve personen (HSP) of hoogsensitieve kinderen (HSK). Rond hoogsensitiviteit bestaan echter heel wat misvattingen, zoals het gelijkstellen met introversie, het reduceren tot prikkelgevoeligheid of het benoemen als een diagnose. Hoogsensitiviteit is geen diagnose, maar een persoonlijkheidskenmerk! 

Het is ook geen modeverschijnsel, hoewel de term de laatste jaren aan bekendheid heeft gewonnen. Hoogsensitiviteit komt ook bij dieren voor en heeft altijd al bestaan. Zo'n 15 à 20% van de mensen is hoogsensitief. Dit betekent dat ze gevoeliger zijn dan gemiddeld, waardoor ze een specifieke handleiding nodig hebben ;-) 

De kern van hoogsensitiviteit is een diepe informatieverwerking. Kinderen of jongeren ervaren hierdoor emoties zeer intens. Hierbij kunnen ook zintuiglijke prikkels als intens ervaren worden. Door deze diepe beleving en verwerking kunnen HSP of HSK het gevoel krijgen dat ze overspoeld raken door emoties of overprikkeld raken door de hoeveelheid aan prikkels. Daarom wordt deze eigenschap vaak als negatief ervaren, terwijl hier ook veel voordelen aan verbonden zijn. Denk maar aan het intens genieten van de natuur of een rijke verbeelding. 

Je kan bij De Kleine Bloem terecht voor begeleiding rond hoogsensitiviteit.

bottom of page